Ga naar de hoofdinhoud

8 grappige groenteweetjes

Groenten en fruit zijn niet alleen gezond en lekker – ze zitten vol verrassingen voor alle zintuigen. Want zeg nou zelf: van piepende asperges tot oranje handen door wortels… daar valt je mond toch van open? En wist je dat we zelfs iets gemeen hebben met een banaan?

1. Paprika power 

Wist je dat een rode paprika 4 keer zoveel vitamine C bevat dan een sinaasappel? Eet ‘m wel rauw en lekker knapperig zodat de vitamines niet verloren gaan! Waarom is vitamine C eigenlijk zo belangrijk? Het geeft ons immuunsysteem een flinke boost, werkt ontstekingsremmend én zorgt ervoor dat ons lijf ijzer beter opneemt. Dit laatste is vooral voor groeiende kids héél belangrijk. Combineer een paprika daarom eens met ijzerrijke voeding zoals groene bladgroenten, peulvruchten, tofu of een eitje. Slim én lekker! 

 

2. Oranje boven! 

Eet je héél veel wortels, dan kun je zomaar een beetje oranje gaan kleuren. Ja, je leest het goed, als je niet uitkijkt verander je zelf in een wortel! Worteltjes hebben hun vrolijke kleur te danken aan het stofje bètacaroteen. Naast het verbeteren van je weerstand, zicht en botten zorgt bètacaroteen ook voor een oranje gloed op je lichaam. Dit komt doordat ons lichaam caroteen opslaat in de vetten van de huid. Je kleurt natuurlijk pas echt een beetje oranje wanneer je een aantal flinke joekels hebt gegeten! Je kunt het zien bij je handpalmen en de onderkant van je voeten. Vooral bij kleine kindjes die groentehapjes eten met veel oranje gekleurde groenten (zoete aardappel, pompoen en wortels) zie je kleurverschil snel. Geen zorgen! Het is niet schadelijk en trekt gewoon vanzelf weer weg. 

 

3. Piepend het pannetje in 

Wist je dat witte asperges piepen? Door dit handige trucje smaakt ‘het witte goud’ echt nóg beter. Je pakt twee witte asperges en wrijft deze tegen elkaar. Als je een piepend geluid hoort, zijn ze knettervers en kunnen ze – na het schillen – zo de pan in! Het gepiep van de asperges komt door de hoeveelheid water in de groente. Wanneer je witte asperges nét uit de grond haalt, bestaan ze voor 97% uit water. Dit water oefent druk uit, wat een piepend geluid veroorzaakt bij wrijving. Asperges die al een tijdje geleden zijn gestoken, hebben vocht verloren en piepen daarom minder. Gaan jullie het thuis ook proberen? Het is zo gepiept! 

 

4. Broccoli voor je brein 

Broccoli is niet alleen een groene topper op je bord, maar ook een slimme keuze voor je brein! De groente zit bomvol vitaminen, mineralen en ‘sulforafaan’. Vooral dit belangrijke stofje heeft positief effect op ons geheugen. Het zorgt er namelijk voor dat binnengedrongen, agressieve stofjes worden afgebroken. Eet daarom regelmatig broccoli om ziektes als Alzheimer te vertragen. Ditzelfde geldt voor aardappelen en radijsjes! 

 

5. Aardappel op missie 

De eerste groente die ooit in de ruimte werd gekweekt? De aardappel! In 1995 namen astronauten van de Space Shuttle Columbia een paar piepers mee de lucht in. Waarom juist aardappels? Ze zijn voedingsrijk én hebben weinig ruimte nodig om te groeien. Het is de astronauten gelukt om tijdens deze eerste vlucht 5 kleine aardappeltjes te kweken! 

 

6. Pitjes tellen maar 

Jezelf weleens afgevraagd hoeveel pitjes er op een aardbei zitten? Je bent wel even zoet met tellen: een aardbei heeft namelijk zo'n 200 zaadjes aan de buitenkant! Wist je trouwens dat de aardbei daarmee een van de weinige vruchten is die z’n zaadjes aan de buitenkant draagt? Lekker eigenwijs, die zomerkoninkjes! 

 

7. Een beetje banaan 

Het klinkt misschien gek, maar ons lichaam lijkt verrassend veel op dat van andere wezens. Ons DNA komt voor 98% overeen met dat van een chimpansee – logisch, we zijn immers allebei zoogdieren. Maar hier komt de klapper: zelfs met een banaan delen we zo’n 50% van ons DNA! Dat komt doordat we allemaal afstammen van dezelfde oeroude eencellige voorouder. Door de evolutie hebben levende organismen veel DNA gemeen, met name op het gebied van basisfuncties in de cel. Wie had gedacht dat we zó veel gemeen hebben met deze gele rakker? 

 

8. Zo rood als een tomaat? 

Wil je niet zo rood als een tomaat worden na een zonnige dag op het strand? Eet ze dan gewoon lekker op! Tomaten zitten namelijk bomvol lycopeen – een stofje dat ervoor zorgt dat huidbeschadiging door UV-straling vermindert. Producten waarbij tomaten verwerkt zijn, bevatten de hoogste concentratie lycopeen. Door het verhitten verandert namelijk de celstructuur, waardoor wij het veel makkelijker kunnen opnemen. Smullen van tomatensoep dus! Goed om te weten: lycopeen helpt een handje, maar tomaten zijn geen vervanging voor zonnebrand. Smeer je dus altijd goed in als de zon schijnt!