Een levenslange vreugde: Gezond leren eten als kind
Opiniestuk - Ingrid aan het woord
Het is bewezen dat kinderen 10 tot 15 keer iets moeten proeven voordat ze het lekker vinden. Jammer, omdat we na 3 keer proberen het meestal al van het menu schrappen, denkende dat onze kinderen het niet lusten. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat iedere peuter wel een periode heeft dat hij ‘nee’ tegen alles zegt. Gelukkig zijn er verschillende technieken om die sperzieboon toch ongezien naar binnen te laten gaan. Ga ze bijvoorbeeld eens stomen, koken, wokken, toevoegen aan een curry of door een pastasaus pureren. Het is even doorzetten, maar de aanhouder wint!
In de eerste levensjaren zijn jonge kinderen gevoelig voor sensorische en motorische ontwikkeling en leren ze op basis van ervaringen. Plezier is belangrijk! Vandaar dat wij ook activiteiten meeleveren aan de kinderopvang, om ook door middel van ervaringen kennis te maken met die ene wortel en niet alleen maar als smaak. Het knapperige geluid van een brekende wortel zorgt bijvoorbeeld al voor een positieve eerste ontmoeting. Plezier is het belangrijkst bij kinderen, want in de kindertijd denkproces nog veel minder aanwezig dan op latere leeftijd.
Ook samen aan de slag gaan in de keuken kan een manier zijn om de liefde en interesse voor eten aan te wakkeren in je kind. Het is zelfs bewezen dat samen koken met je kind zorgt voor meer groente-inname! Het hoeven geen grote, gevaarlijke handelingen te zijn. Laat je kindje bijvoorbeeld helpen met het wassen van de groenten of het roeren in de pan. En je zult zien, de liefde voor het eten groeit. Want wat je zelf maakt, smaakt natuurlijk het allerlekkerste!
Inspiratie nodig voor activiteiten & kidsproof recepten?