Aan tafel met… Partou De Boefjes
“Zelfs de babyhapjes hier zijn van Spoony.”
Toen het thema koken en bakken op de planning stond, zocht Natuur-luck naar een leuke én leerzame manier om hier invulling aan te geven. Zo kwamen ze uit bij de Smaaksafari van Spoony - een programma dat perfect aansluit bij hun visie. De keuze voor de biet was snel gemaakt: een groente die nog niet bij elk kind bekend is, maar wél ontzettend veelzijdig en kleurrijk. ''Onze Smaaksafari naar de biet was een groot succes! Vanaf het eerste moment namen we de kinderen mee op een smaakvol avontuur, en wat een reis was het. Waar sommige kinderen in het begin nog nooit een biet hadden gezien of geproefd, gingen ze aan het eind van het thema als échte bietkenners naar huis.''
''De verhalen en vrolijke figuren zoals Liv Lieveheersbeestje en Siem Slak brachten de biet echt tot leven. Dankzij de vertelplaat en spelletjes leerden de kinderen de figuren goed kennen en werden ze een vast onderdeel van het eetmoment. De recepten waren niet alleen leuk om te maken, maar ook verrassend lekker! We stonden versteld van hoe open de kinderen stonden voor nieuwe smaken, en dat komt zeker ook doordat ze zelf mee mochten helpen in de keuken. Met kidsproof mesjes mochten ze zelf aan de slag: snijden, roeren, mengen en proeven. Zelf doen en experimenteren staat bij ons centraal, en dat zie je terug in hun enthousiasme. Zelfs bij de creatieve activiteit waarbij we gingen stempelen met biet, belandde er af en toe een stukje in de mond!'' vertelt Anne.
Ook buiten werd het thema volop doorgetrokken. De kinderen liepen samen naar de moestuin, gaven stekjes van de biet water, en ontdekten hoe groente groeit. “Wat voor weer het ook is, wij gaan iedere dag naar buiten. Lekker stampen in de plassen, zelf ontdekken en spelen: dát is leren bij ons. Slecht weer bestaat niet!”
''Het was bij ons lastig om verschillende soorten bieten te vinden. De supermarkt in de buurt had bijvoorbeeld geen verse bosbiet of julienne biet. Daardoor hebben we het gedaan met rode bieten in diverse vormen, namelijk rauw, gekookt, stukjes maar ook gepureerd. Hiermee konden we volop variatie bieden. Door al die verschillende structuren en bereidingen leerden de kinderen dat één groente op veel manieren kan smaken.''
''Wat was dit leuk! Ideeën die je zelf niet snel zou bedenken, en een hele nieuwe manier om kinderen enthousiast te maken over groenten. Het is een mooie aanvulling op het thema koken en bakken, die zeker voor herhaling vatbaar is!''
Ga ook met de groep op Smaaksafari!