Schrijf jouw klas in voor een gratis doe-pakket over gezonde voeding

“Spoony brengt voedingseducatie en voedselvaardigheden tot leven met vrolijke activiteiten voor in de klas!”

Wil jij 100% ontzorgd aan de slag met een superleuk lespakket over gezonde en duurzame voeding? Schrijf je nu in en ontvang in september een pakket met alles wat je nodig hebt voor een aantal leerzame, leuke én lekkere lessen! Vanwege een regionale subsidie is dit succesvolle programma gratis voor basisscholen in Noordoost-Brabant.

Een pakket vol groentepret

Spoony’s lespakket bestaat uit een kant- en klaar educatief doe-pakket waarmee kinderen in groep 4 t/m 7 spelenderwijs leren over gezonde en duurzame voeding. Ook gaan de kinderen aan de slag met een kookchallenge, waarmee de hele klas kans maakt op een buitenspeelpakket t.w.v. € 100!

 

Onafhankelijk onderzoek laat zien dat kinderen razend enthousiast zijn en leerkrachten deze vorm van voedingseducatie goed in kunnen passen in hun volle agenda.

 

We ontzorgen leerkrachten maximaal, alles wordt in het pakket meegeleverd: 

 • 30 werkboekjes met opdrachten waar kinderen zowel zelfstandig als klassikaal aan kunnen werken. Inclusief (optionele) groepsopdrachten voor in en rondom school.
 • Een handleiding voor de leerkracht, zodat deze makkelijk korte instructies kan geven. 
 • Alle benodigde ingrediënten en receptkaarten om met de klas mee te kunnen doen aan een toffe kook challenge. Van zwarte bonen, dadels en mais tot kruidenmixen en muffinvormpjes.
 • Poster voor in de klas. 

Praktisch

 • Alle scholen in regio Noordoost-Brabant kunnen meedoen. 
 • We hebben een pakket voor groep 4/5 en groep 6/7. Wil je meedoen met groep 8? Dat mag uiteraard ook!

WANNEER

 • Inschrijven kan tot 15 augustus. We hebben plek voor 85 scholen en op = op, dus wacht niet te lang met inschrijven.
 • Je ontvangt het lespakket mid september.
 • Het programma is naar eigen inzicht en wens in te plannen in het najaar van 2024.

 

GRATIS!

Spoony’s lespakket – onderdeel van Smikkelen van eetbaar groen – wordt gesubsidieerd door de Regio Deal Noordoost-Brabant. Heeft jouw school budget voor het lespakket, dan waarderen wij een kleine eigen bijdrage van €9,95 incl. btw. Is dit voor jouw school niet haalbaar, dan ontvang je het pakket gratis. 

MAAK KANS OP EEN BUITENSPEELPAKKET VOOR DE HELE SCHOOL!

De kookchallenge daagt de kinderen uit om de lekkerste kruidenmix te proeven en maken voor hun zelf gepofte popcorn. Ook gaan ze aan de slag met verrassende muffins van zwarte bonen en dadels: de Moestuin muffin! Met een foto van het eindresultaat maken jullie kans op een coole prijs voor de hele school: een buitenspeelpakket t.w.v. €100,-! 

ERVARINGEN LEERKRACHTEN

Vorige zomer testten we voor het eerst ons lespakket voor basisscholen. Met trots delen we resultaten van het uitgevoerde wetenschappelijke onderzoek onder deelnemende leerkrachten:

 • 91% van de deelnemende leerkrachten vond het programma goed uitvoerbaar 
 • 81% van de deelnemende leerkrachten kon het programma eenvoudig integreren in hun dagelijkse lessen.
 • De meeste leerlingen reageerden enthousiast op activiteiten zoals het maken van gezonde broodspreads, interactieve spellen en het leren over voedzame ingrediënten. 
 • De meeste leerkrachten gaven aan het onderwerp gezonde voeding zelf ook heel belangrijk te vinden, waardoor de leerkrachten er graag mee aan de slag gingen
 • 88% van de deelnemende leerkrachten gaf aan het belangrijk te vinden dat er lessen over gezond en duurzaam eten wordt gegeven op hun school. 
Een levendige klaslokaal met vijf kinderen zittend aan hun schooltafels en met vrolijke uitdrukkingen. Ze houden kleurrijke educatieve posters omhoog. De kamer is gevuld met leermiddelen, boeken en persoonlijke bezittingen in kasten en op planken. Er hangen kunstwerken en posters aan de muur, wat wijst op een creatieve en leerzame omgeving.

MOESTUINIEREN IN DE SCHOOLTUIN

Heeft jouw school ook interesse in een moestuin of hebben jullie al een moestuin? Dan kan de gezonde pret niet op! Dankzij een bijdrage van Regio Deal Noordoost-Brabant kunnen scholen in deze regio met financiële ondersteuning en praktische begeleiding door een moestuincoach aan de slag met moestuinieren of een Educatief Voedselbosje.  

ANDERE REGIO?

Ben je enthousiast geworden maar behoort jouw school niet tot de regio Noordoost-Brabant? Dan is het helaas dit jaar niet mogelijk om mee te doen met het lespakket. Volgend jaar hopelijk – en hoogstwaarschijnlijkwel, er wordt in ieder geval hard gewerkt om dat te realiseren! 

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden? Stuur dan even een mailtje!

Programma ‘Smikkelen van eetbaar groen'

Het lespakket is ontwikkeld door stichting Spoony en maakt onderdeel uit van het programma Smikkelen van eetbaar groen. Met dit programma dompelen leerlingen van 85 basisscholen in Noordoost–Brabant zich in 2024 onder in de wereld van gezonde voeding.

 

Jong Leren eten, IVN Natuureducatie en stichting Spoony slaan hierbij de handen ineen met als doel om jonge kinderen te leren wat gezonde, eerlijke én duurzame keuzes zijn en hen voedselvaardigheden te laten ontwikkelen. Basisschoolleerlingen in deze regio gaan op een waar groente avontuur; aan de slag in de schooltuin en met het Spoony lespakket. Door zelf te zaaien, verzorgen, oogsten, experimenteren in de keuken of een kijkje te nemen bij een voedselproducent leren kinderen waar voedsel vandaan komt en wat gezond voedsel is.

 

Het programma is mogelijk gemaakt door een gulle bijdrage van Regio Deal Noordoost–Brabant en samenwerking met vele partners die zich zonder winstoogmerk inzetten.