PILOT MET ZIEKENHUIZEN EN DIËTISTEN VAN START

Kunnen we kinderen met overgewicht, obesitas of andere eetproblematiek met behulp van Spoony eetspelletjes stimuleren hun eetpatroon te verbeteren? De tussentijdse resultaten van een pilot met 2 ziekenhuizen en 10 diëtistenpraktijken zijn veelbelovend.

Onze producten zijn bedoeld voor álle kinderen – de groentensmullers, de kritische kauwer én de lange tandeneter. Door de smaak, de vrolijkheid én onze spelletjes is het eten voor iedereen een feestje.

Maar wij wilden ook iets doen voor kinderen die er misschien wel het meest behoefte aan hebben: kinderen met serieuze eetproblematiek. Dat kan overgewicht of obesitas zijn, maar ook bijvoorbeeld ondergewicht of darmproblematiek door weinig of selectief eten.

Spelenderwijs groenten ontdekken
Onze eetspelletjes lijken óók voor deze groep interessant. Daarom ontwikkelden we afgelopen jaar in samenwerking met kinderartsen en – diëtisten de Spoony Spelletjes Box. De box bevat gezonde recepten die kinderen zelf kunnen maken. Heel eenvoudig zelfs, want de recepten zijn 100% Spoony – met veel illustraties en kinderlijk eenvoudig. Bij elk recept zit een eetspelletje, zodat het zelfgemaakte eten met plezier naar binnen gaat. Zo leren kinderen nieuwe smaken proeven, ontdekken en waarderen. En dat is de eerste stap op weg naar een beter voedingspatroon.

Tijdens deze 3 maanden durende pilot krijgen zo’n 150 kinderen met eetproblematiek de doos gratis mee naar huis na een consult bij één van de deelnemende ziekenhuizen of diëtistenpraktijken. We gaan onderzoeken of de boxen toegevoegde waarde hebben voor diëtist, ouder en kind.

Zeer positieve eerste ervaringen
De eerste resultaten zijn veelbelovend, zowel vanuit het oogpunt van de diëtist als vanuit de ouders. Diëtisten zien de kinderen na een consult – dat normaliter beladen is omdat kinderen en ouders te horen krijgen dat ze veel ‘lekkers’ zullen moeten laten liggen – blij, trost en vrolijk weglopen met de kleurige box. “De box brengt een lach op het gezicht van ouder én kind en ouders doen er ook enthousiast aan mee”. Voor de diëtisten is het ook praktisch – deze spelletjes hoeven niet in een kort consult gedaan te worden, maar kunnen juist thuis, samen met ouders, broertjes en zusjes, gedaan worden. En door de ‘levels’ die erin verwerkt zijn kunnen ze er bij een volgend consult wél makkelijk op teruggrijpen.

De eerste enquetes rollen ook binnen en laten bijvoorbeeld zien dat een heel groot deel van de kinderen nieuwe groenten heeft ontdekt en volop aan het (gezonde) koken is geslagen. Zomaar een quote: “Mijn kind probeert nu nieuwe smaken. En zelfs zonder gemopper. Ik ben er echt blij mee en bewaar de spelletjes zodat we dit bij meerdere recepten kunnen gaan gebruiken. Voor ons is dit écht een oplossing”.

Zie ook

 

Met dank aan Hago Zorg voor het sponsoren van de productiekosten en Fun Center Amstelveen voor het ter beschikking stellen van trampolinepark kaartjes.