Wetenschappelijk onderzoek onderstreept grote succes Gezonde Smikkelweken!

Het Louis Bolk Instituut heeft afgelopen zomer onderzoek gedaan naar Spoony’s programma de Gezonde Smikkelweken. Hierbij gaan kinderen met groente activiteiten aan de slag en ontwikkelen ze spelenderwijs kennis, voedselvaardigheden én smaak. Het rapport staat nu online en laat zien dat ons programma ‘opvallend succesvol’ is.

Maar liefst 99% van de circa 400 ondervraagde BSO-medewerkers geeft aan opnieuw mee te willen doen, zelfs in deze tijden van hoge werkdruk en personeelstekorten. “De crux is dat gezond en duurzaam eten wordt gekoppeld aan spelen en beleven, waardoor het haalbaar én leuk wordt om op te pakken”, aldus onderzoeker Voeding & Gezondheid Marieke Battjes-Fries.

Het enthousiasme over het programma zat onder andere in het plezier dat de BSO medewerkers zagen bij de kinderen (91%) en de goede ‘fit’ met het dagprogramma van de BSO (90%). Door de duidelijke uitleg (97%) en goede organisatie (92%) hebben we de medewerkers ook goed kunnen ontzorgen. Het programma blijkt dus goed te passen bij BSO’s, die zichzelf ook zien als geschikte locatie voor voedseleducatie (84%).

Ook ouders geven in het onderzoek aan dat ze de BSO een geschikte plek vinden voor voedseleducatie (92%). 93% vond het dan ook goed dat de Gezonde Smikkelweken plaatsgevonden heeft en maar liefst 76% van de kinderen heeft er thuis over verteld. Het uitgedeelde Kook- en Speelboek met de challenges bleek ook een schot in de roos. 97% van de ouders gaf aan dat het kind het leuk vond en ook BSO medewerkers zagen het enthousiasme bij de kinderen (87%).  Zo hebben we dus ook mooi de brug naar thuis kunnen slaan!

Lees hier het hele onderzoeksrapport of bekijk het persbericht.