Basisschoolkinderen stellen gezond kindermenu samen

‘Smikkelen van eetbaar groen’, zo luidt de naam van een voedseleducatieprogramma waar zo’n 10.000 leerlingen in Noordoost-Brabant mee doen. Ook de basisschoolkinderen van KC de Leydraad in Cromvoirt doen hieraan mee. Het programma moet kinderen bewust maken van gezonde voedselkeuzes door onder andere samen te werken met lokale ondernemers. Daarom hebben ze voor eetcafé De Oude Herberg een gezonde menukaart samengesteld.

Het samenstellen van een menukaart is een onderdeel van het lesprogramma van ‘Smikkelen van eetbaar groen’. De initiatiefnemers daarvan zijn Jong Leren Eten, Stichting Spoony, IVN Natuureducatie, provincie Noord-Brabant en RNOB. Donderdagochtend hebben de basisschoolleerlingen hun zelfgemaakte gezonde menukaart overhandigd. Phaedra Mensen is de oprichter van Stichting Spoony en was daarbij en vertelde meer over het lesprogramma. “Kinderen groeien op een maatschappij waarin ze heel veel verleid worden om juist ongezonde voeding te eten. We zien dat kinderen kennis nodig hebben, maar ook voedselvaardigheden krijgen op jonge leeftijd zodat ze weerbaar worden voor deze maatschappij.”

Op de vraag ‘Hoe belangrijk vind jij gezond eten’, reageren de leerlingen het volgende: “Je hoeft niet alleen maar gezond te eten, maar ook niet alleen maar slecht.”. Een andere leerling vindt gezond eten belangrijk omdat je door slecht eten sneller ziek wordt en de ander omdat je van gezond eten groeit. Maar er is ook een leerling die gezond eten niet zo lekker vindt. “Sla vind ik best lekker, maar de groenten eigenlijk niet.”

Het samenstellen van een gezonde menukaart was dan ook nog best een opgave.

Van tekening naar realistische menukaart
Rob Schuurmans is de chef-kok en tevens eigenaar van eetcafé De Oude Herberg. Ondanks dat zijn eigen twee kinderen hebben meebeslist bij het maken van het kindermenu, staat hij ook open voor de mening van deze grote groep leerlingen. “We hebben al wat gezonde alternatieven op de menukaart staan, maar het is nooit verkeerd om te kijken naar andere opties die zowel lekker als gezond zijn.” Schuurmans laat weten dat de gerechten van de leerlingen een inspiratie gaan vormen voor de nieuwe menukaart van het eetcafé.