22 mrt Verstoppertje spelen op het etiket
Vroeger had ik altijd van die kant-en-klare blikken tomatensoep in mijn voorraadkast. Best lekker, met ballen erin en een flinke hand vermicelli. Zelfgemaakte soep was natuurlijk van een andere orde, maar ach.
Sinds ik actief etiketten lees en zelf heel veel soep maak, is dat ‘maar ach’ veranderd in een ‘dit meen je niet!(*Q#$!@”
Wist je dat er in veel soepen ruim met suiker gestrooid wordt? In ‘mijn’ blikken van weleer een klontje of 3 per portie. Meestal gewoon onder de bekende naam van het beestje: “SUIKER”. Maar vaak wordt er ook verstoppertje gespeeld. Dan staat er fructose of maltodextrine.
Dat laatste goedje is ook om een andere reden fijn voor de producent: het is een verdikkingsmiddel, dat een waterig soepje lekker dik kan laten lijken. Gooi er nog wat smaakversterkers en flink wat zout bij en je hebt een constante smaak die ook volledig overeenkomt met de zoet- en zoutverslaafde smaakpapillen van de gemiddelde eter.
Ik begrijp inmiddels waar het vandaan komt. Pure groenten zijn stevig aan de prijs, dus voor je bedrijfsresultaat is groentenconcentraat met water, suiker, veel zout, verdikkingsmiddel en smaakversterkers een aantrekkelijk recept. Naast de prijs is het onvoorstelbaar lastig om de smaak constant te houden als je soep voornamelijk uit verse groenten bestaat. De tomaat van augustus smaakt nou eenmaal anders dan de tomaat in november.
Gelukkig is er bij een aantal producenten beweging. Ze maken hun producten ‘clean label’, zoals dat in vaktermen heet. Ze bekijken recepten met een frisse blik en komen erachter dat een helehoop ingrediënten weg kunnen. En ook wordt er gewerkt aan het zoutpercentage in soepen, al gaat dat nog echt véél te langzaam.
Wij gaan voorop in deze ontwikkeling en roepen heel hard ‘buut vrij voor de hele pot’! Wij spelen geen verstoppertje en zorgen dat onze potten soep bestaan uit bekende en gezonde ingrediënten. Toegevoegde suikers horen daar naar onze smaak niet bij. En verdikkingsmiddelen, smaakversterkers en sloten zout ook niet. Als je maar genoeg groenten in een bakje propt, zit het wel snor met die smaakpapillen. En dat de soep de ene keer wat anders smaakt dan de andere? Dat is de natuur, geniet ervan!