Met deze tips kom jij de wintermaanden door!

Gesnotter, gehoest, futloosheid, verhoging en hoofdpijn: niet alleen het vervelende coronavirus, maar ook de overgang van de herfst naar de winter hakt er behoorlijk in. De hoogste tijd om extra goed voor jezelf en je lijf te zorgen! Wij delen graag 6 tips, zodat jij vrolijk én gezond de wintermaanden doorkomt:

Ga voor groen!
In de herfst en winter is het belangrijk om veel groene bladgroenten te eten. De hoeveelheid ijzer, calcium en foliumzuur in de bladgroenten geeft je weerstand een flinke boost. Zet daarom wat vaker spinazie, andijvie, paksoi en snijbiet op tafel of verwerk ze in een gezonde smoothie. 

Eet naar het seizoen
Hoe dichter bij huis de groenten verbouwd worden, hoe verser het bij jou op je bordje ligt! In de herfst en winter is het eten van verschillende koolsoorten een echte must. Rode kool, broccoli, Chinese kool, bloemkool, spruitjes, boerenkool zitten bomvol vitamine C, ijzer, calcium, vitamine K én hebben een antivirale en antibacteriële werking.

Eet virusvechters shiitakes
Shiitakes hebben naast een lekkere smaak ook een medicinale werking. Ze pakken ongewilde bacteriën, schimmels, virussen aan en gaan ontstekingen tegen.  Verwerk ze dus wat vaker in lekkere, warme gerechten!

Geef spruiten aan je spruiten
Het eten van koolsoorten tijdens de wintermaanden is dus super belangrijk. Wij pikken er graag één uit die volgens ons wat extra aandacht verdient: de spruitjes. Deze kleine kooltjes zijn echte vitamine C bommetjes. Dat kids spruitjes niet lekker vinden is hopelijk verleden tijd. Want wist je dat 3 keer meer vitamine C bevatten dan sinaasappels?

Eet alle kleuren van de regenboog
Wist je dat iedere kleur van een groente een eigen rol heeft voor onze gezondheid? Zo zijn witte groenten zoals ui en knoflook ontstekingsremmend, dragen oranje wortels en pompoenen bij aan ons zichtvermogen en zorgen mais en gele paprika’s voor een stabiele bloeddruk. Wissel daarom lekker vaak en kleurrijk af. 

Kimchi & zuurkool
Gefermenteerde groenten als kimchi en zuurkool kunnen niet ontbreken in dit lijstje. Deze kant-en-klare – gratis – probiotica draagt bij aan een geweldige darmflora. Wist je dat 90% van ons gelukshormoon in onze darmen wordt aangemaakt? Zijn de darmen happy en in balans, dan ben jij dat ook!