8 grappige groentenweetjes

Wist je dat…

1. tomaten ons beschermen tegen de zon?
Wil je niet zo rood als een tomaat worden na een zonnige dag op het strand? Eet ze dan gewoon lekker op! Tomaten zitten namelijk bomvol lycopeen – een stofje dat ervoor zorgt dat huidbeschadiging door UV-straling vermindert. Producten waarbij de tomaten bewerkt zijn, bevatten de hoogste concentratie lycopeen. Zet de tomatensap, -puree en Slurp Soepjes dus maar op tafel!

2. een rode paprika 4 keer zoveel vitamine C bevat als een sinaasappel?
Eet ‘m wel rauw en lekker knapperig zodat de vitamines niet verloren gaan! Waarom is vitamine C eigenlijk zo belangrijk? Het geeft ons immuunsysteem een flinke boost, werkt ontstekingsremmend én zorgt ervoor dat ons lijf ijzer beter opneemt. Dit laatste is vooral voor groeiende kids héél belangrijk.

3. je oranje kleurt als je teveel worteltjes eet?
Ja je leest het goed, als je niet uitkijkt verander je zelf in een wortel! Worteltjes hebben hun vrolijke kleur te danken aan het stofje bètacaroteen. Naast het verbeteren van je weerstand, zicht en botten zorgt bètacaroteen ook voor een oranje gloed op je lichaam. Dit komt doordat ons lichaam carotenen opslaat in de vetten van de huid. Je kleurt natuurlijk pas echt een beetje oranje wanneer je een aantal flinke joekels hebt gegeten! Houd vooral je handpalmen en de onderkant van je voeten goed in de gaten. Vooral bij kleine kindjes die groentenhapjes eten met veel oranje gekleurde groenten (zoete aardappel, pompoen en wortels) zie je kleurverschil snel. Geen zorgen! Het is niet schadelijk en trekt gewoon vanzelf weer weg.

4. witte asperges piepen?
Door dit handige trucje smaakt ‘het witte goud’ echt nóg beter. Je pakt twee witte asperges en wrijft deze tegen elkaar. Als je een piepend geluid hoort, zijn ze knettervers en kunnen ze – na het schillen – zo de pan in! Het gepiep van de asperges komt door de hoeveelheid water in de groente. Wanneer je witte asperges nét uit de grond haalt, bestaan ze voor 97% uit water. Dit water oefent druk uit, wat een piepend geluid veroorzaakt bij wrijving. Asperges die al een tijdje geleden zijn gestoken, hebben vocht verloren en piepen daarom minder. Gaan jullie het thuis ook proberen? Het is zo gepiept!

5. broccoli goed is voor je geheugen?
Broccoli is naast een heerlijke en gezonde groente ook een echte breinbeschermer! De groente zit bomvol vitaminen, mineralen en ‘sulforafaan’. Vooral dit laatste belangrijke stofje heeft positief effect op ons geheugen. Het zorgt er namelijk voor dat binnengedrongen, agressieve stofjes worden afgebroken. Eet daarom regelmatig broccoli om ziektes als Alzheimer te vertragen. Ditzelfde geldt voor aardappelen en radijsjes!

6. de aardappel de allereerste groente is die in de ruimte werd gekweekt?
Hoe cool is dat? Space Shuttle Columbia was in 1995 de eerste die begon met het kweken van aardappelen aan boord. Waarom? Aardappelen zijn voedingsrijk én hebben weinig ruimte nodig om te groeien. Het is de astronauten gelukt om tijdens deze eerste vlucht 5 kleine aardappeltjes te kweken!

7. je van rode bietjes vrolijk(er) wordt?
Wij worden al vrolijk van de kleur van rode bietjes, maar wist je dat bietjes je ook echt vrolijker maken? Rode  bietjes bevatten veel ‘tryptofaan’, een aminozuur dat zorgt voor de productie van ‘serotonine’ of makkelijker gezegd: ons gelukshormoon. En wist je dat 90% van dit gelukshormoon in je darmen wordt aangemaakt? Zijn de darmen happy, dan ben jij dat ook!

8. een uitje helpt bij verkoudheid?
Grootmoeders tip! Leg voor het slapengaan een gehalveerde, rauwe ui op je nachtkastje en weg is de verstopte neus. Uien zijn écht een geweldig geneesmiddel. Sterker nog: de oude Grieken gebruikten rauwe uien al om de lucht te zuiveren. Wanneer je een ui snijdt – en ongetwijfeld moet huilen – komt er een zwavelachtig stofje vrij. Hierdoor komt slijm los en kun je makkelijker ademen. Een warm uien- en knoflooksoepje doet trouwens ook wonderen!