De gezonde smikkelweek: één groot succes!

Om gezond eten onder kinderen te stimuleren organiseerden wij in samenwerking met Jong Leren Eten Noord Holland op 12 juli de allereerste ‘Gezonde Smikkelweek’. De belangstelling was groot! Maar liefst 11.422 kinderen op 120 buitenschoolse opvang locaties (BSO’s) deden enthousiast mee. Zij hebben ervaren hoe leuk, leerzaam én lekker het is om met groente aan de slag te gaan. 


Een gezonde start in het leven is belangrijk voor ieder kind. Veel kinderopvangorganisaties besteden aandacht aan gezonde voeding en voedingseducatie. Maar om hier concreet, frequent én met plezier voor kinderen mee aan de slag te gaan, dat kan uitdagend zijn. Met onze doe-het-zelf pakketten wordt dat kinderlijk eenvoudig voor pedagogische medewerkers én kinderen. En omdat alle kinderen ook een kook/speelpakket mee naar huis kregen, werd ook het thuisfront gestimuleerd vrolijk aan de groenten te gaan.

"Ik was verbaasd over wat de kinderen allemaal hebben geproefd bij het Zintuigenspel en hoe leuk kinderen dit met elkaar aan het spelen waren."
Marjon
Pedagogisch medewerker
Gezonde Smikkelweek
Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland - Ilse Zaal - overhandigt het eerste een krat met Doe-het-zelf pakketten aan de kinderen van BSO Babino Hannie Schaft.
Zo zag de Smikkelweek eruit!

Er is met heel veel plezier volop gekookt, geproefd, gespeeld, geleerd en gesmikkeld. Zo maakten de kinderen Wortel Kwark bolletjes en een eigen ‘topsoep’ met vers geplukte kruiden en speelden ze het Zintuigenspel waarbij ze allerlei vreemde groenten ontdekten– van chioggia biet tot paarse wortel. Bekijk het filmpje hiernaast voor een fijne recap van de week met heel veel vrolijke koppies! 

 

Door onze partners Van Kekem Fruit en Proevkantoor is het gelukt de lekkerste groenten in onze vrolijke pakketten te doen. En doordat Louis Bolk Instituut en Jong Leren Eten een onderzoek mogelijk gemaakt hebben, gaan we er ook heel veel van leren. Houd ons in de gaten voor de uitkomsten van dit onderzoek! 

“Top concept. Wij zijn met alle leidsters er over eens dat dit voor herhaling vatbaar is. Dank jullie wel.”
Petra
pedagogisch medewerker

We hopen dit soort belangrijke projecten veel vaker te organiseren. Heb je interesse of ideeën? Mail dan naar meespelen@spoony.nl.

 

“Wat een feestje voor de kinderen, dat kan ook niet anders met die feestelijke pakketten.”

Kinderopvang Purmerend