‘Gezond eten met een vette lach’

“Ik lúst die broccoli niet!” “Eerst je boontjes op eten, anders krijg je geen toetje!”. Strijd over groenten…voor bijna elke ouder een bekend tafereel. Dat is niet alleen ongezellig maar ook echt niet nodig!

Na een drukke dag zit je natuurlijk niet te wachten op gedoe aan tafel. Die strijd werkt ook nog eens averechts. De kinderhakjes gaan steeds dieper in het zand. Vandaar dat maar 1% van de Nederlandse kinderen de dagelijkse portie van 150 gram groenten binnen krijgt.

Dat groenten belangrijk zijn voor ons kroost weten we. Het zit vol vitaminen en vezels en het is een calorie arme maagvuller. Wetenschappers hebben aangetoond dat kinderen die op jonge leeftijd veel groenten eten, daar een leven lang profijt van hebben. Ze eten later ook meer groenten en hebben minder kans op overgewicht en ziektes zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar ja…als de bietjes uitgespuugd worden en de worteltjes om je oren vliegen, wat moet je dan?
Er is hoop! Onderzoek wijst uit dat kinderen groenten moeten leren eten – soms wel 10 keer. En tja, we weten allemaal dat kinderen het beste spelenderwijs leren.

Zo ben ik op het idee gekomen om het eten van groenten te combineren met het spelen van een spelletje of een verpakking die kinderen maximaal aanspreekt. En het werkt! Als we gezond eten gewoon leuk maken ontstaat er ineens een positieve vibe rondom het eten van groenten. Met een lach worden nieuwe smaken geproefd en vliegen volle lepels vitaminen naar binnen. Speel en slurp je mee? Op naar de 100% zou ik zeggen!

Phaedra