Wat zegt de kleur over groenten?

Vuurrode paprika’s, aubergines in alle tinten paars, helder oranje gekleurde worteltjes en frisgroene sperzieboontjes: groenten komen niet alleen in alle vormen en maten, maar ook in de mooiste kleuren! En zeg eens eerlijk; een goed gevuld bord met alle kleuren van de regenboog maakt kids extra hongerig, toch? Kleurrijk eten is niet alleen een feestje voor het oog, maar ook voor de rest van het lichaam. Want wist je dat de kleur van een groente heel veel zegt over de gezonde stofjes die erin zitten?

Hieronder kun je lezen wat die stofjes zijn en waarom variatie met verschillende kleuren groenten dus zo belangrijk is. 

Rood
Een kidsfavoriet; verse, rode tomaten. Da’s fijn, want tomaten bevatten namelijk – net als andere rode groenten – veel lycopeen. Lycopeen is een belangrijk stofje dat beschermt bij (chronische) ziekten. 

Rode paprika’s mogen ook zeker niet ontbreken op de boodschappenlijst. Niet alleen wordt deze knapperige groente thuis vaak goedgekeurd, ook stikt een rode paprika van de vitamine C. Eén rode paprika bevat vier (!) keer zoveel vitamine C als een sinaasappel . De lijst van vitamine C-voordelen is oneindig, maar hier een kleine greep uit de lijst: vitamine C beschermt lichaamscellen (antioxidatie), draagt bij aan een goede weerstand én zorgt ervoor dat je lichaam ijzer beter opneemt. 

Geel
Wanneer wij gele groenten zeggen, zeg jij… 

… kalium! 

Dit mineraal vind je in overvloed in groenten als gele paprika, maïs en flespompoen. Een goede dosis kalium zorgt ervoor dat onze bloeddruk stabiel blijft én dat onze spieren en zenuwstelsel hun werk doen. Net als in oranje groenten vind je in gele groenten luteïne, dat als een UV-filter voor onze ogen dient. Extra belangrijk dus wanneer je nog in de groei bent! 

Oranje

Groenten met deze zomerse kleur zijn naast héél smakelijk ook héél belangrijk voor ons lichaam. De wortel, aardappel en pompoen hebben hun kleurtje te danken aan bètacaroteen, wat in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A en bijdraagt aan ons zichtvermogen. Je hebt het waarschijnlijk wel vaker gehoord of tegen je eigen kids gezegd: ‘eet je worteltjes, ze zijn namelijk heel goed voor je ogen’. En niets is minder waar!

Groen
Dan komen we aan bij misschien wel de moeilijkste kleur: groen. Kinderen hebben vaak een negatieve associatie met groene groenten. Ouders, we feel you. Houd vol, want het eten van groene groenten is een must! En hiervoor geldt de regel: hoe groener, hoe beter. 

Dit heeft te maken met de hoeveelheid fytochemicaliën. Een afschuwelijk moeilijk woord, maar super belangrijk. Zo barsten ze van de antioxidanten. Daar heb je vast wel eens van gehoord. Antioxidanten zijn ‘stofzuigers’ voor schadelijke deeltjes die rondvliegen in je lijf. Als er teveel schadelijke deeltjes zijn, kan dat je weerstand naar beneden halen en zelfs je DNA aantasten. Fijn dus als je flink wat van die stofzuigers naar binnen krijgt via je groene groenten.


Een ander belangrijk stofje is chlorofyl, die verantwoordelijk is voor de frisse groene kleur. Chlorofyl draagt bij aan een gezond darm- en maagkanaal, immuunsysteem en het zuurstofgehalte in ons bloed. Dus hup, zet de spinazie, boerenkool, broccoli en spruitjes maar op tafel!

Blauw/paars
Blauwe en paarse groenten – denk aan paarse spitskool, aubergine, rode kool en bietjes – hebben hun bijzondere kleur te danken aan anthocyanen. Deze antioxidanten groep is meester in het uitschakelen van vrije radicalen en het verlagen van de bloeddruk. En eerlijk is eerlijk, het is een feestje om naar te kijken. 

Wit
Witte groenten als bloemkool, prei, witte asperges en champignons stikken van de allicine. Allicine wordt terecht ‘natuurlijke probiotica’ genoemd, doordat dit stofje een positieve werking heeft op schadelijke bacteriën. Knoflook is bij uitstek de grootste allicine-bom en is dus ontzettend effectief wanneer je kids ziek zijn. Hebben ze een griepje of snotneus? Een hete knoflooksoep doet wonderen!

Bron: Mens en Gezondheid, Veggipedia, Voedingscentrum
Afbeeldingen: Veggipedia, Ga voor Kleur